Drukke managers, bedrijfsleiders en (zelfstandige) professionals worden vaak geconfronteerd met allerlei persoonlijke uitdagingen vanwege de veeleisende aard van hun rollen. Vaak resulteert dit in één overkoepelend probleem: je hebt te weinig tijd.
Hieronder heb ik enkele van de meest voorkomende problemen op een rij gezet.
1. Je hebt moeite om los te koppelen.
Je vindt het moeilijk om 'los te koppelen' van het werk, zelfs tijdens persoonlijke- of gezinstijd. Je bent thuis en hebt nog een lange to-do list in je hoofd terwijl iemand tegen je zit te praten en je met je gedachten ergens anders zit.
Late vergaderingen of dringende telefoontjes kunnen gezinsplannen of persoonlijke activiteiten onderbreken waardoor je je persoonlijke doelen niet behaalt en/of niet volledig aanwezig bent voor de mensen om je heen.
Er is vaak een interne of externe verwachting om altijd "aan" of productief te zijn, waardoor het moeilijk is om vrije tijd of ontspanning te rechtvaardigen.
2. Er is spanning thuis en de communicatie gaat niet altijd vloeiend
Een zware werklast kan leiden tot minder quality time met een echtgenoot of gezin, wat spanning in relaties veroorzaakt. Ook kan beperkte tijd kan leiden tot het verwaarlozen van vriendschappen of sociale connecties, wat een gevoel van isolatie creëert. Dit kan leiden tot het gebrek van emotionele energie kan het moeilijk maken om open en effectief te communiceren met dierbaren.
3. Je voelt je overweldigd, ervaart soms angstgevoelens en hebt een hoge ademhaling.
Omgevingen met hoge druk kunnen leiden tot chronische stress, angst en zelfs fysieke gezondheidsproblemen zoals hypertensie of vermoeidheid.
Drukke schema's leiden vaak tot slechte eetgewoonten, gebrek aan beweging of onvoldoende slaap waardoor je gezondheid achteruit gaat.
De langdurige stress die hierbij komt kijken kan leiden tot ongezonde copingmechanismen zoals overmatig drinken, roken of afhankelijkheid van stimulerende middelen: het onderdrukken van je lichaamssignalen.
Hierdoor werk je constant buiten je grenzen. Het is een kwestie van tijd wanneer je lichaam de stekker eruit trekt en je tegen de paal aanloopt.
4. Je behaalt je persoonlijke doelen niet
Veel leiders ontlenen hun identiteit aan hun werk, wat kan leiden tot een gevoel van verlies of gebrek aan doel buiten hun carrière. Je vindt het lastig om persoonlijke tijd te prioriteren: je werkverplichtingen hebben vaak voorrang op persoonlijke behoeften of zelfzorg.
Hierdoor zet je je eigen persoonlijke groei op lage prioriteit. Je focus op je carrièredoelen betekent vaak dat passies of interesses buiten het werk worden verwaarloosd en persoonlijke aspiraties worden uitgesteld.
5. Je raakt uitgeput door veel beslissingen te maken.
Je bent de hele dag bezig met beslissingen maken waardoor je mentaal uitgeput kan raken. Herken je dat gevoel dat je even een moment wil hebben dat je géén besluit wil maken? De mentale belasting van het constant beslissingen maken kan zelfs eenvoudige persoonlijke beslissingen overweldigend maken.
Dit resulteert vaak in uitstel of vermijding van persoonlijke beslissingen, zoals het plannen van een vakantie, het kiezen van vrijetijdsactiviteiten, of het besluiten om je gezondheid te verbeteren.
6. Gebrek aan zelfzorg
Zelfzorgroutines zoals meditatie, lichaamsbeweging of de tijd nemen om te wandelen in de natuur zijn vaak de eerste dingen die worden opgeofferd in een druk schema. Dit zijn activiteiten waarbij je niet met je hoofd in de toekomst zit en weer aanwezig bent in het hier en nu.
Het aanwezig zijn in je eigen lichaam is ongelooflijk belangrijk om signalen van je lichaam te kunnen voelen. Waarschuwingssignalen zoals chronische vermoeidheid, emotionele uitputting of fysieke kwalen kunnen onopgemerkt blijven of niet worden aangepakt vanwege de constante focus op werk.
7. Schuldgevoel en perfectionisme
Drukke managers, leiders en professionals kunnen het gevoel hebben dat ze niet aan de verwachtingen voldoen, zowel op het werk als thuis. Je kunt bijvoorbeeld een angst hebben om mensen teleur te stellen. Er is vaak druk om 'perfect' te zijn of uit te blinken, wat kan leiden tot schuldgevoelens als er iets tekortschiet.
Het probleem is hier vaak grenzen stellen naar jezelf: wanneer is iets genoeg? Als je je eigen grenzen niet kent, kun je ook geen grenzen naar jezelf stellen.
De bovenstaande uitdagingen komen regelmatig voor in onze huidige modern samenleving. Ze leiden meestal tot een vicieuze cirkel waarin persoonlijke en professionele druk elkaar versterken en waar vaak je gezondheid, energie en relaties op achteruitgaan.
Het resulteert vaak in chronische ziektes of pijn, burnout of depressie.
Het aanpakken van deze al problemen voelt soms overweldigend, maar met de juiste coach die samen met jou een haalbaar plan kan creëren is het écht wel mogelijk om je werk-privé leven weer te balanceren.
Het “Natuurkracht” programma is een avontuurlijke, leuke, en effectieve manier om jou weer in je kracht te zetten en ervoor te zorgen dat jij je werk kan blijven doen met méér kracht, zingeving, een betere gezondheid en ook aandacht hebt voor je persoonlijke doelen en privé leven.